UN ANY MÉS ARRIBA EL…HE DE BAIXAR DE PES SIGUI COM SIGUI!

Revisant articles guardats, n’he trobat un sobre els propòsits que ens prometem quan comença l’any. Un d’ells, que de ben segur i fermament volem assolir és el de cuidar-se millor i perdre pes. Ens ho proposem, per començar tot just en acabar les festes, fins ara a la primavera, gairebé sense saber com i encara no ho hem fet. Però, ara sí, ja toca, l’estiu s’atansa.

1

Comença el neguit, la pressa, el “tot s’hi val”… la qual cosa, per experiència, us diré, porta en no poques ocasions al fracàs, frustració i sentiment de culpa que per altra banda, potser, sols ha estat per massa exigència, no encertar el moment, errònia planificació, recórrer a solucions fàcils i de contes de fades o posar-se en mans de no professionals.

Així doncs, si seguim pensant en el bon propòsit i ho volem fer de debò, no cal buscar una motivació o estat mental màgic, qualsevol dia és bo. Per què no fer-ho avui?

I si em permeteu, modestament us faré alguna reflexió al respecte, fruit dels anys que ja porto en pràctica.

Res és gratuït, senzill i sense sacrifici: Per tant, fugiu de propagandes i publicitat que us vengin fum, ni hi ha força i arreu. Feu servir el seny per no caure en l’astúcia dels que van a fer diners a costa vostra.

Preservar la salut: Ha de ser l’objectiu principal, no hi pot haver cap altre propòsit ni a curt ni a llarg termini. Tot el que s’escapi d’aquesta premissa no s’ha de valorar, considerar, mantenir, ni dur a terme.

Corregir els propis errors en la dieta: Caldrà fer canvis, és clar, però en la dieta que segueix cadascú. Si la dieta que fem no ens va del tot bé, serà millor esbrinar què és el que cal canviar, per fer-ho bé des del principi i per sempre.

Canviar d’hàbits, tant en l’estil de vida com d’alimentació: Si cal, s’haurà de valorar el què, perquè, quan i com es menja. Pensar que podem fer per augmentar l’activitat física, en la mesura que tinguem capacitat per assumir, modificar i perpetuar-ho en el temps.

Es necessita temps, paciència i calma: Les presses no són bones conselleres amb res i amb la bona alimentació tampoc. Si hem arribat fins on estem, no ha estat en tres dies, per tant, tampoc ho resoldrem en menys.

No existeixen els súper aliments: Ara com ara, no es pot afirmar amb rigor que un aliment és màgic o té súper poders. Cap aliment per si sol, té capacitat de crema greix, eliminar tòxics, curar malalties… darrere hi ha interessos partidistes o comercials.

Quina és la dieta perfecta? Hi ha diverses formes d’alimentar-se i cadascú ha de trobar la seva, la que li permet durant tota la seva vida, mantenir un estat òptim de salut tant físic com mental i ajuda a preservar d’emmalaltir.

La dieta mediterrània: Considerada com un estil de vida i una forma d’alimentació saludable per la seva prevenció de les malalties cardiovasculars i el càncer. És la del nostre territori que compta amb aliments propis, frescos, naturals, de temporada i de proximitat.

Cuinar de forma saludable: Totes les tècniques de cocció tenen el seu perquè, saber-ho i posar-ho en pràctica, a casa, un mateix, fa que controlem la nostra alimentació quotidiana, en poder escollir els millors aliments i saber com els cuinem, per tant millorant com ens nodrim.