SUCRES, ALIMENTACIÓ I DIABETIS

Demà 14 de Novembre, és el dia mundial de la diabetis, una malaltia que esta a l’ordre del dia tant en adults com en infants, degut al nostres estil de vida, desordre en els horari, sedentarisme i pautes alimentaries incorrectes.

SUCRES

La diabetis és una malaltia considerada crònica ocasionada per la dificultat que te l’organisme per utilitzar la glucosa (sucre) que ingerim amb els aliments. Com a conseqüència aquest s’acumula a la sang ocasionant valors alts. Aquesta situació d’hiperglucèmia es produïda a causa del defecte d’acció i/o poca o quasi nul·la fabricació d’insulina, hormona necessària per ajudar a la glucosa a passar de la sang als teixits com els músculs, cervell…i poder ser utilitzada.

Existeixen diferents tipus de diabetis:

 • Diabetis mellitus 1: Apareix en persones menors de 30 anys aproximadament. L’inici o debut és brusc i els símptomes són: set intensa, excés de gana, orina amb molta freqüència, pèrdua de pes, cansament…
 • Diabetis mellitus 2: Apareix normalment en persones majors de 40 anys. L’inici és lent i gradual. La causa va normalment lligada a l’obesitat i l’estil de vida.
 • Diabetis gestacional: Apareix en algunes dones en el moment de l’embaràs. Normalment és una diabetis temporal i desapareix després del part. Cal controlar-la de manera molt estricte per evitar danyar el fetus.
 • Diabetis deguda a la cirurgia: Apareix en persones a les quals se’ls ha practicat una extirpació total o parcial del pàncrees.
 • Diabetis secundària a la presa de medicaments a dosis altes, com passa en aquelles persones que prenen fàrmacs com corticoides o immunosupressors. També hi ha altres situacions com la desnutrició, infeccions, o una altra malaltia que la poden desencadenar.

Els pilars fonamentals del seu tractament són: 

L’educació diabetològica, el tractament farmacològic ja sigui amb insulina o antibiabètics orals, l’exercici físic, i la teràpia nutricional en la qual des de clínica de nutrició et podem ajudar.

Amb la teràpia nutricional pretenem:

 • Ajudar a les persones diabètiques a modificar els hàbits nutricionals.
 • Obtenir i mantenir uns nivells de glucosa en sang dins dels nivells de normalitat.
 • Millorar el perfil lipídic que redueixi el risc de patir malalties vasculars.
 • Millorar els nivells de pressió arterial per reduir el risc de patir malalties vasculars.
 • Prevenir o frenar el desenvolupament de complicacions mitjançant modificacions de la ingesta de nutrients i d’estil de vida.
 • Cobrir les necessitats nutricionals individuals, tenint en compte sempre les preferències alimentàries.
 • Aconseguir i mantenir un pes òptim en adults i un desenvolupament normal en infants

Un control adequat dels nivells de glucosa en sang, així com de la hipertensió, colesterol elevat o l’obesitat en cas que es tingui, i mesures com ara deixar de fumar, reduir el consum d’alcohol i tenir una vida mes activa amb una practica d’exercici físic moderat a diari, reduiran l’aparició de possibles complicacions. Comença a cuidar-te des de avui, nosaltres t’hi podem ajudar.