CÀNCER, ESTRATÈGIES I PREVENCIÓ

Avui, dia 19 d’octubre, l’equip de Clínica de Nutrició, ens volem sumar al rosa i a la celebració del “dia mundial contra el càncer de mama“.

El càncer de mama és malauradament un dels tumors més freqüents que es desenvolupa en les dones occidentals. Un dels nostres forts dins de la dietètica i la nutrició és la prevenció i avui més que mai ens hi volem ficar de ple. Tot i que la nostra genètica influeix sobre el risc individual de patir aquesta malaltia, la major part de factors que influeixen sobre aquest risc, radiquen en els factors no hereditaris. El càncer de mama com a tal “no es pot prevenir”, però estudis recents indiquen una considerable disminució del risc de patir-lo si es tenen en compte factor externs com:

  • Tenir una vida activa i realitzar activitat física regularment “4 hores setmanals”,
  • Seguir una alimentació saludable donant preferència als greixos insaturats, evitar l’excés de proteïnes d’origen animal i augmentat el consum de les d’origen vegetal, evitar els aliments fumats, salats i curats…
  • Controlar el pes durant totes les etapes de la vida i evitar en major mesura el sobrepès/obesitat després de la menopausa.
  • Eliminar el consum d’alcohol i/o tabac entre altres.

És important tenir i mantenir un pes saludable i per això l’objectiu prioritari dins del pla sanitari és la nutrició. Moltes vegades l’ambient social, econòmic i cultural en què vivim pot ser un obstacle per portar a terme una alimentació saludable, per tant, sabem que a vegades no és fàcil per això treballem perquè hi hagi un esforç comunitari per poder generar un ambient en el qual puguem optar a eleccions saludables que respectin la nostra salut.

Les possibles repercussions dels aliments sobre els processos cancerosos es poden relacionar amb elements propis dels aliments com també en substàncies que trobem de manera artificial en els aliments a causa de la tecnologia alimentaria, el processat o bé la contaminació ambiental. Per tant des de Clínica de Nutrició aconsellem sempre seguir una alimentació a base d’aliments frescos, naturals, de temporada i a poder ser d’elaboració pròpia. De tots aquests aliments ens interessarà la seva quantitat en fibra, vitamines, minerals i sobretot els components bioactius com els antioxidants (vitamina E, C, coenzim Q10, betacarotens, carotenoides, licopè…) importantíssims per frenar els processo de producció de cadenes de radicals lliures responsables de nombroses malalties com el càncer, ja que causen lesiones en l’ADN ocasionant mutacions de les cèl·lules.