TECNOLOGIA, INTEL•LIGÈNCIA ARTIFICIAL I CALORIES, REFLEXIÓ

Estem d’actualitat, aquesta setmana se celebra a Barcelona una nova edició del Mobile World Congress (MWC). La tecnologia avança molt de pressa i cada vegada sorgeixen aparells amb prestacions que mai haguéssim imaginat, com en el cas d’un nou dispositiu que incorpora una càmera amb una lent i sensors que actuen com l’ull humà i que entre altres, és capaç de dir les calories del plat que et disposes a menjar. En un primer moment, aquesta darrera prestació pot semblar una cosa positiva però és aquí on ens posem en alerta i a reflexionar.

Té sentit comptar calories?

Comptar-les no, però considerar les calories d’un aliment sí, ja que un consum excessiu d’energia és el que tard o d’hora ens conduirà a patir possiblement sobrepès/obesitat. Però realment és necessari? Veritablement no, els aliments aporten molt més que calories, caldria pensar més en la quantitat d’hidrats de carboni dels quals sucres o en la quantitat de greixos que conformen l’aliment i dels quals en són saturats per poder valorar si l’aliment o plat escollit per menjar i el moment és adequat o no.

Quin és el problema principal de comptar calories?

Comptar calories així com pesar els aliments a l’hora de cuinar-los i consumir-los és des de fa molts temps una pràctica que en la majoria de pacients que ens trobem a consulta sol generar ansietat. La nostra filosofia i metodologia dista d’aquesta pràctica, per nosaltres és molt més important la qualitat que la quantitat.

Des de clínica de nutrició no hi trobem gaire sentit a aquesta novetat, ja que sempre hem dit que comptar calories no és ni necessari ni primordial per seguir una alimentació saludable. En definitiva i segons el nostre punt de vista, no sempre la tecnologia avança de manera positiva, ja que en aquest cas pot arribar a influir de manera negativa sobre la conducta de les persones vulnerables i susceptibles a patir l’ansietat i mal estar que suposa comptar calories i a l’obsessió per menjar xifres limitades que disten molt d’una alimentació saludable.