SOM I NECESSITEM AIGUA

L’estiu és l’època que es caracteritza per tenir les més altes temperatures de tot l’any. Aquesta raó fa que un dels aspectes més important de l’estiu sigui la hidratació. L’aigua és el component més important del cos humà, i suposa el 60-70% del pes corporal d’un adult. L’aigua és essencial per als teixits corporals, processos fisiològics de digestió, absorció, excreció i a més és el medi necessari per a totes les reaccions que es produeixen a l’organisme.

Inevitablement, aquesta aigua es perd de forma contínua però variable depenent de l’edat, la mida del cos, el nivell d’activitat física, l’estat de salut i les condicions mediambientals. És important tenir present que el cos no te reserves d’aigua i que per tant la pèrdua d’aigua s’ha de restablir a través de l’alimentació, sigui amb aliments i/o begudes.

Quan el cos està exposat a temperatures ambientals altes, amb o sense humitat i situacions que impliquen esforç com l’activitat física, l’organisme activa el mecanisme de la suor com a mesura de refrigeració i baixar així la temperatura corporal. Mitjançant aquesta suor es perd aigua i també electròlits, serà aquesta suor la que pot acabar ocasionant una deshidratació corporal. El primer avís que indica que s’està perdent d’aigua és la sensació de set, tot i que n’existeixen altres a tenir en compte com la sequedat de boca, sensació de mareig, cansament, mal de cap, orina fosca…etc.

De forma habitual i com a recomanació general s’aconsella beure aigua i només aigua ja que és la beguda fisiològica (la que el cos necessita) per excel·lència. És cert que podem prendre altres begudes però cal destacar  que portaran afegit: gas, sucres, alcohol, substancies excitants, additius, etc.  Val a dir que tot i no ser perjudicials, de tant en tant, son totalment prescindibles. Altres fonts d’incorporar aigua, que tenim a l’abast son: els brous, llet, begudes vegetals, sucs de fruita natural, infusions….i aliments com fruites, verdures i hortalisses.

Recorda que el manteniment d’una hidratació satisfactòria resulta fonamental per la vida.

Recepta: GASPATXO

1

Ingredients:

  • 1Kg de tomàquet pera madur
  • ¾ de cogombre
  • 1 pebrot verd
  • 2-3 cullerades soperes de vinagre
  • 100g de pa
  • 4-5 cullerades sopera d’oli d’oliva
  • 250ml d’aigua
  • Sal

Preparació:

Netejar i trossejar les hortalisses, ficar-les en un recipient juntament amb el vinagre, l’oli i el pa esmicolat. Cobrir amb aigua i afegir la sal. Triturar tot amb una batedora, afegir més aigua en cas que sigui necessari. Rectificar la sal i passar pel colador xinès. De guarnició és poden tallar a daus petits una varietat de les hortalisses utilitzades, pa torrat i ficar-ho per sobre.