OLI DE COCO, MODA I BONA PREMSA

Una nova moda alimentària i amb molt bona premsa, estesa dels últims mesos és l’ús de l’oli de coco en la cuina i preparacions culinàries. Des de Clínica de Nutrició, com sempre, volem saber que se’n diu al respecte i ens hem posat a la feina… ens preguntem doncs, que hi ha de cert darrere la moda de l’oli de coco? És tan saludable com ens fan creure? És millor que l’oli d’oliva verge extra que ja coneixem, utilitzem i tenim força evidència científica?

L’oli de coco és un greix vegetal, que conté en la seva composició nutricional al voltant d’un 80% d’àcids grassos saturats. El greix és un macronutrient que constitueix entre el 30 i el 35% de l’energia total del nostre cos i és essencial per a la digestió, absorció, transport d’algunes vitamines (A,D,E,K) i de productes fitoquímics. Els àcids grassos poden classificar-se com saturats o insaturats, fins ara es creia que els greixos “bons” eren els insaturats (l’oli d’oliva) i els “dolents”, els saturats (greix animal). En recents estudis s’indica que, dins dels greixos saturats, no tot és igual i que les propietats i els efectes sobre l’organisme i per tant sobre la nostra salut, depenen de la longitud de la cadena de la molècula de greix. Els greixos saturats a la vegada es classifiquen segons la mida de la cadena i el grau de saturació del greix, existeixen doncs, els greixos saturats de cadena llarga, de cadena mitjana i els de cadena curta.

En el cas del perfil lipídic de l’oli de coco, més del 65% dels seus greixos saturats estan formats per greixos saturats de cadena mitjana, concretament en major quantitat d’àcid làuric, un àcid que s’ha començat a veure que no fa puja els nivells de colesterol ni perjudica la salut cardiovascular. Aquest greix de cadena mitjana, quan es digereix passa a la sang i arriba als teixits on es transforma en energia, que les cèl·lules utilitzen sense que s’emmagatzemi en forma de greix.

Com hauria de ser aquest oli de coco? Hauria de ser oli verge obtingut en fred i, de producció ecològica. Un oli obtingut a partir de la pressió a baixa temperatura de la polpa blanca de la mateixa fruita. D’aquesta manera s’assegura que té totes les propietats inalterades i que, mentre el processaven, no s’ha arribat a temperatures elevades ni s’han fet servir procediments químics que poden originar substàncies perilloses.

Que és millor d’oli de coco o bé l’oli d’oliva? Com en tot no es pot generalitzar i en el cas de l’oli de coco i l’oli d’oliva, encara que siguin olis, no es poden comparar, ja que són dos tipus de greix diferent. L’oli de coco és majoritàriament un greix saturat i l’oli d’oliva és un greix majoritàriament insaturat. No podem substituir l’oli d’oliva del nostre patró dietètic, però sembla que “sí” que podem tastar de manera puntual i racional l’oli de coco en algunes preparacions, ja que cadascuna proporciona substàncies i generen per tant efectes diferents en el nostre organisme.

Però, tot i això i donat que falta molta més investigació al respecte, nosaltres apostem per la dieta mediterrània i vetllem sempre per l’ús de l’oli d’oliva verge extra, peix blau, alvocat o els fruits secs com a font garantida de greix saludable per prevenir malalties cardiovasculars i certs tipus de càncer, del que si podem trobar estudis de pautes alimentàries contrastats. La nostra proposta: pa amb tomàquet i oli d’oliva verge extra, ens reafirmem amb els aliments de proximitat, de solera, tradició, sabor i gust diferenciat i del que coneixem ja fa anys les beneficioses i saludables qualitats.