MENJAR DE MANERA SALUDABLE

Alimentar-se es una necessitat primària i fonamental a la vida.

Alimentar-se es una necessitat primària i fonamental a la vida. Necessitem les substancies que contenen els aliments per mantenir les funcions de l’organisme i preservar la salut, tot i que en la societat actual, de la forma en que vivim potser ens fa més falta entendre que hem de “menjar per viure i no viure per menjar”

Els essers humans, a diferencia de la resta d’animals, que tenen la facultat d’escollir instintivament l’alimentació que més els convé, no disposem de cap estímul fisiològic innat per prevenir-nos d’una nutrició deficient. Mengem en ocasiones per plaer, i res té a veure amb la necessitat d’alimentar-se. El sentit del gust ens serveix per assaborir el que mengem, però no per indicar-nos espontàniament la nutrició més correcta.

mejar-saludable

¿Per què mengem?

Per necessitat -tenim gana- en aquest cas no elegim que posar-nos a la boca. Qualsevol aliment que tinguem a mà i de preferència, si és ric en calories millor per què ens aportarà més energia.

Per plaer o por hàbit social –per què és hora, per exemple – en aquest cas, elegim menjar coses que ens venen de gust, triem que portar-nos a la boca sense importar si tenim o no gana.

Com regulem el que mengem?

Mitjançant la gana, que es una necessitat fisiològica de l’organisme.

Mitjançant el desig o apetència , que ens porta a menjar un aliment o un plat determinat

Mitjançant la sacietat, que ens dona la sensació de plenitud i actua de com a mecanisme d’autocontrol per deixar de menjar.

Amb la salut que ha passat?

Avui en dia, els aliments són més abundants, més variats i pot ser que inclús siguin millor que en èpoques anteriors. Així doncs, seria lògic que tinguéssim més salut. Però no es així. Avui en dia patim malalties a causa dels excessos com es el cas de l’obesitat, malalties cardiovasculars, diabetis, colesterol,…en contra de les malalties per dèficit que hi havia abans.

Es evident que els hàbits alimentaris tenen un paper molt important en la salut i que l’alimentació ens ha de permetre poder fer front a les exigències individuals del nostre cos. Per tant, hi hauria d’haver una estreta relació entre aquestes exigències i els aliments que mengem a diari.

No podem, per tant, limitar la nostra selecció d’aliments en base a les nostres preferències o comoditats. L’alimentació ha de ser variada, equilibrada, agradable i suficient, que respecti els nostres hàbits culinaris, les costums tradicionals i també és podria afegir, avui en dia, que no ens porti molt temps preparar-ho.