LA NOVA MODA DE BEURE LLET CRUA

La nova moda foodie, originària d’Estats Units, ha arribat a Europa i promou la venda de llet crua, ja que manté el sabor autèntic, natural i intens d’aquesta. En aquest post us explicarem quina diferència hi ha entre la llet crua i la llet pasteuritzada i si  realment és recomanable el seu consum.

La principal diferència entre la llet crua i la llet pasteuritzada és que la llet crua  no ha estat tractada tèrmicament, s’obté directament de la vaca, comportant la presència de microorganismes patògens que són un risc per a la salut. En canvi la llet pasteuritzada està sotmesa a un tractament tèrmic en el qual s’eliminen els microorganismes patògens, oferint una llet segura i mantenint la seva composició nutricional.

La majoria de països europeus, Espanya inclosa, no està permès el subministrament directe, per part del productor, de petites quantitats  de llet sense pasteuritzar al consumidor final o a establiments al detall. D’aquesta manera cal remarcar la importància de mantenir la seguretat alimentària, tenint en compte els 3 processos clau en el tractament de la llet, la higiene, la cadena de fred i la pasteurització, tal  com informa la EFSA. “La leche cruda es aquella que proviene de las vacas, ovejas o cabras y que no ha pasado por el proceso de pasteurización para matar las bacterias dañinas. Puede contener bacterias peligrosas como Salmonella, E. coli Listeria, que son las responsables de causar numerosas enfermedades transmitidas por los alimentos”.

Un dels possibles riscs que té la ingesta de llet crua és la intoxicació per Salmonella, Campylobacter jejuni, E.coli, Listeria i altres microorganismes patògens que podem trobar a la llet que no ha estat tractada tèrmicament. És per això que cal conscienciar a la població dels riscs que comporta per a la salut la ingesta de llet crua, sobretot la població més vulnerable, els nens, les dones embarassades i la gent gran.

Per tant la llet crua des del punt de vista nutricional no és millor, ni recomanable el seu consum. Tot i que la seva venda pugui ser autoritzada, el producte haurà d’estar correctament envasat i indicar en el recipient que es tracta de llet crua i que s’ha de bullir abans de consumir, a més a més de conservar el producte a una temperatura entre 1-4 °C.