LA FRUITA FA ESTIU

És inevitable, amb l’arribada de l’estiu ens vénen de gust begudes o aliments freds, sucosos, dolços, etc… la naturalesa és sàvia i això és així perquè la finalitat és que ens ajudin a sufocar les altes temperatures, és a dir, ens refresquin i a la vegada ens hidratin.

El clima, la temperatura i el sol del començament de l’estiu comporta la collita de la major varietat de fruites de la temporada. Quan anem a comprar i a mesura que l’estació avança, en les fruiteries hi anem trobant una paleta de colors vius, brillants i atraients, és la fruita d’estiu groga, vermella, taronja i verda que crida l’atenció dels nostres sentits i ens fan la boca, aigua. L’estiu arriba, generós, ple de fruites, aliments d’origen vegetal primordials per a la bona alimentació i nutrició de les persones.

Les nespres, albercocs, cireres, prunes, peres de Sant Joan, préssecs grocs, nectarines, paraguaians, peres de diferents varietats (llimonera, blanquilla…), figues de coll de dama, etc… però n’hi ha dues que són probablement les més dolces i sucoses, coronades per excel·lència com a les preferides de l’estiu, aquestes són la síndria i el meló.

Les fruites d’estiu mostren una gran diversitat de propietats i destaquen per l’alt valor nutricional. Generalment tenen un escàs valor calòric i un alt contingut en aigua, fibra, vitamines, minerals i components bioactius com els polifenols, carotenoides, anatacianines, àcid ascorbic, etc… en definitiva, pigments amb acció antioxidant, que frenen l’acció nociva dels radicals lliures sobre les cèl·lules de la pell, per tant també frena l’envelliment prematur, ajuden a mantenir el sistema immunològic en bones condicions i a prevenir malalties del sistema cardiovascular o també el càncer.

RECEPTA: GELATINA DE COCO AMB PINYA I FRUITS VERMELLS

Ingredients:

 • 1 pot de llet de coco
 • 1g d’agar-agar
 • Pinya natural
 • Nabius
 • Gerds
 • Maduixes
 • Fruits secs
 • Fruites deshidratades
 • Altres fruites de temporada
 • Fulles de menta o flors

Procediment per a la gelatina:

 1. Obrir el pot de coco i posar tot el líquid dins d’un cassó (per anar al foc).
 2. Afegir el pols l’agar-agar i remenar per a que es desfaci.
 3. Posar-ho al foc i remenar dins que arrenqui el bull. Retirar del foc, deixar refredar una mica i col·locar-ho en els motlles desitjats.
 4. Deixar quallar a temperatura ambient i guardar a la nevera o bé deixar refredar a la nevera directament unes hores.

Procediment per a les postres:

 1. Netejar i tallar (si s’escau) les fruites triades, ja sigui a trossos petits, daus, fer-ne boles amb l’ajuda de buidadors etc…
 2. Tallar la pinya, netejar de l’escorça i del tronc central, tallar-la a rodanxes i fer-ne daus.
 3. En un plat posar la gelatina, afegir totes les fruites, algun fruits sec o fruita deshidratada.
 4. Guarnir el plat amb fulles petites de menta o amb flors comestibles i servir.