ÉS TEMPS D’ORXATA

Es tracta d’una beguda energètica i nutritiva, d’origen completament vegetal. Està preparada amb aigua, sucre, xufes prèviament remullades i mòltes. És ara quan comença l’estiu quan consumim més orxata, una beguda que es beu freda i que ajuda a apaivagar les altes temperatures.

El cultiu de la xufa, com a tubèrcul, requereix terra sorrenca i temperatures suaus, condicions que es troben de manera especial en l’horta de València.

El seu curiós nom prové de l’època del rei Jaume I “el Conquistador”, quan una ciutadana li va oferir llet de xufa per apagar la seva set, ell va exclamar Açò no és llet, açò és OR, XATA!, és a dir, “Això no és llet, això és or, xata!”.

La xufa té interessants propietats cardiovasculars similars a l’oli d’oliva, contribuint a disminuir el colesterol i els triglicèrids, pel seu alt índex d’àcid oleic. A més a més, posseeix propietats digestives molt saludables pel seu alt contingut de midó i aminoàcids, evitant la formació d’àcid úric, meteorisme (gasos), flatulències i diarrees moderades.

Per altra banda, l’orxata és rica en minerals com el fòsfor, el calci, el potassi i el magnesi, i vitamines entre les quals destaquen les vitamines C i E. També aporta nombrosos enzims que faciliten la digestió. A més a més, conté poc sodi, i no conté lactosa ni caseïna ni gluten, encara que algunes marques comercials li afegeixen proteïna de llet.

Aquí us deixem, una recepta casolana per fer orxata:

orxata nou

Ingredients

  • 250g de xufles seques
  • 1L d’aigua freda
  • 250g de sucre

Preparació

  • Es posen les xufes en remull entre 12 i 24 hores. Un cop passi aquest temps es netegen i s’assequen.
  • Després triturem les xufes soles amb la batedora. Un cop triturades s’afegeix el sucre i l’aigua i es torna a batre una estona.
  • Finalment es passarà per un colador xinès o de malla fina.
  • Reservar a la nevera, i servir ben fred. Abans de servir remenar.