ÉS TEMPS DE FAVES I PÈSOLS

Totes dues formen part del grup de les lleguminoses, aliments que ens costa força de menjar però són necessaris per dur una dieta equilibrada i sana, per això des de Clínica de Nutrició creiem necessari parlar-ne.

 Malgrat que la gent associa el grup verd a les verdures i hortalisses, els pèsols i les faves són llegums com les llenties, els cigrons, els fesols, la mongeta blanca i la soja. Tot i que ara, al ser de temporada (finals de primavera i estiu) les trobem fresques  també les podem trobar seques i en conserva durant tot l’any.

 Els pèsols i les faves menjades en temporada, ens proporcionen proteïnes fàcilment digeribles i hidrats de carboni d’assimilació lenta. A més a més d’una important aportació de fibra procedent de la pell que facilita la motilitat intestinal i evita el estrenyiment.

faves i pesols

Hem de saber que són menys calòriques que les faves seques ja que tenen menys quantitat de carbohidrats complexes, però són més riques en vitamines i minerals com vitamina A, vitamina C, vitamina E, i vitamines del grup B (àcid fòlic, vit.B1, vit.B2, vit.B3, vit.B6), ferro, calci, fòsfor, potassi, magnesi i zinc.

 Són especialment beneficioses per millorar els nivells de sucre en sang, per tant es recomanable per a diabètics, ja que tenen un baix índex glucèmic retardant l’absorció intestinal del sucre. Això evita, en gran part, les perjudicials corbes de glucèmies que es produeixen després de dinar. Aquest efecte sobre la glucèmia respon al contingut en fibra i proteïnes de els llegums.

També ajuden a millorar la hipertensió i la salut del cor, prevenir l’anèmia i mantenir els ossos i les dents forts, protegeixen el sistema nerviós i beneficien l’estat d’ànim, ajuden a controlar els nivells de colesterol, i faciliten el trànsit intestinal, evitant l’estrenyiment i ajudant a prevenir el càncer de colon.

Com que són tendres no necessiten remull com els altres llegums, i les podem fer bullides, bullides i saltejades, fetes a la cassola amb altres ingredients com carn o peix i verdures, en amanides, i acompanyant plats de pasta, arròs o patata.