ÉS TEMPS DE COL

Ben arribat l’hivern i entrant al mes de Gener en el nostre ventall de verdures i hortalisses de temporada trobem la col també coneguda com a “repollo”. Aquest vegetal forma part de la família de les denominades crucíferes. És espècie vegetal de la qual en podem trobar moltes varietats com per exemple: La col verda i blanca llisa, la col llombarda (roja o morada) o la col blanca, les cols de Brussel·les… La podem trobar en el mercat i en el més gran esplendor durant els mesos d’hivern, és a dir des de Desembre fins al mes de Març. Del seu aspecte podem dir que és un producte de forma esfèrica formada per fulles ovalades, molt compactades i de diferents tonalitats de color segons la varietat.

COL

Quines són les seves propietats nutricionals?

Pel que fa a la composició nutricional, la col és una verdura que té un còmput calòric total de 23,5 Kcal per cada 100 g de producte, per tant podem afirmar que és un aliment que ens proporciona una baixa aportació calòrica. Els seus components majoritaris són l’aigua, els hidrats de carboni, la fibra i en menor proporció les proteïnes i lògicament el greix. En el seu contingut en micronutrients és a dir en vitamines i minerals, hi destaca el contingut en potassi, mineral imprescindible perquè es produeixi una correcta transmissió i generació de l’impuls nerviós, una correcta activitat muscular i també col·labora en l’equilibri hídric. Un altre mineral que cal destacar és el magnesi, relacionat amb el bon funcionament del teixit nerviós, teixit muscular, millora la immunitat i té un efecte laxant.

Pel que fa sobre l’aportació de vitamines s’ha de tenir present que la col és una bona font d’antioxidants com la vitamina C o la vitamina A, el paper de l’antioxidant és aturar o bloquejar l’efecte perjudicial dels denominats radicals lliure que ens apareixen per estar exposats a la contaminació ambiental, el tabac, l’estrès o per portar dietes copioses, desequilibrades i poc variades.

La vitamina C, que intervé en la formació dels glòbuls vermells, ossos, cartílags, reforça el nostre sistema immunològic i a més a més afavoreix l’absorció del ferro que inferim mitjançant els aliments de la dieta diària. Una altra vitamina a tenir present és la B9 o també coneguda com a àcid fòlic i la provitamina A, essencial per a la vista, cabells, mucoses, ossos i permet el bon funcionament del sistema immunològic.

Per a qui és més indicat el seu consum?

– Per a les persones que volen baixar de pes, ja que presenta un baix contingut calòric anteriorment anomenat i per l’efecte saciant que ens proporciona la fibra dietètica.

– Ajuden a prevenir diverses malalties com el càncer pel seu alt contingut en antioxidants.

– Per a les persones amb hipertensió, càlculs renals o retenció de líquids, ja que en ser un vegetal molt ric en potassi i pobra en sodi això afavoreix l’eliminació de l’excés de líquid que hi ha a l’organisme. És a dir, exerceix un efecte diürètic.

– Per a les persones que presenten problemes de restrenyiment, a causa de l’efecte de la fibra.

– Per a les persones amb problemes de colesterol perquè la fibra redueix el colesterol en sang.

– Per a les persones que pateixen de diabetis, la fibra permet controlar els nivells de glucèmia.

– Per a les dones gestant, la col té un elevat contingut en àcid fòlic amb la finalitat d’assegurar el correcte desenvolupament del fetus.

Serà menys aconsellable el seu consum si ets una persona que pateixes flatulències o tens unes digestions difícils i pesades, ja que la col es caracteritza per ser un vegetal ric en fibra i compostos de sofre.

La recepta que us aconsellem, té dues característiques interessants des del punt de vista dietètic.

Per una banda, la verdura bullida, en estar bullida primer i després trinxada, fa més senzilla la seva digestió i per tant recomanada per qualsevol edat, i aconsellada per una millor tolerància per a les persones que pateixen digestions pesades i flatulència.

Per altra, en cuinar-la amb oli d’oliva en contra de la cansalada o la botifarra, que seria la forma tradicional de preparar aquest plat, millora en greixos insaturats. Si no li afegim el bacó, és un plat que no aporta gens de colesterol.

*Si el mengeu com a plat únic acompanyat de qualsevol peix o carn cuita a la planxa, fareu un àpat per dinar força equilibrat i que us permetrà fer tota l’activitat de tarda que faci falta.

TRINXAT DE COL I PATATA

Ingredients (4 persones)

 • 1 col sencera, si pot ser, una mica cremada o rostida pel fred.
 • 800 g de patates.
 • 4 talls o llonzes de bacó.
 • Oli d’oliva.
 • Sal.

Preparació

 1. Rentar i tallar la col a trossos.
 2. Pelar, rentar i tallar a trossos les patates.
 3. Bullir amb aigua abundant i sal la patata i la col durant 20-25 min. Si ho feu amb olla exprés reduir el temps de cocció a 10-12 minuts. Escórrer i reservar.
 4. En una paella gran, poseu-hi un raid d’oli d’oliva, afegir la col i les patates reservades anteriorment. Remeneu-ho saltejant-ho i trinxant-ho una bona estona, fins que aconsegueixi una textura seca i color daurat.
 5. Coure el bacó en una paella calenta sense afegir oli ni sal, daurar-ho ambdós costats.
 6. Donar forma amb un motlle individual al trinxat. Servir-ho calent, acompanyat de la rosta de bacó.trinxatcol