ÉS TEMPS DE BACALLÀ

El bacallà és un peix que el podem trobar tant fresc com assecat, salat, fumat i congelat. Es pot consumir durant tot l’any, però la seva temporada principal va des de finals de tardor fins a la primavera.

El bacallà es considera nutricionalment dins dels peixos blaus, en canvi, per la seva textura i propietats organolèptiques es consideren d’un peix blanc dins la gastronomia. Té un baix contingut en greix però aquest és omega-3.

El sabor d’aquest peix és molt suau, igual que la seva textura i olor, als lloms i podem trobar arestes, però són fàcils de destriar.

 La seva carn és rica en proteïnes d’alt valor biològic. Entre les vitamines destaquen les del grup B, principalment la B1, B2, B6 i B9. També posseeix quantitats discretes de vitamines D, E i A. En relació amb els minerals, destaca la presència de potassi i fòsfor.

El bacallà salat aporta quantitats elevades de sodi, atès que s’utilitza la sal com a conservant, però es poden reduir a la meitat si es posa en remull. Per tant, les persones amb hipertensió o amb problemes de retenció de líquids poden consumir bacallà fresc, i bacallà salat, sempre que es dessali exhaustivament.

RECEPTA:

INGREDIENTS (per ració)

 • 1-2 trossos de bacallà (150g)
 • 1 pebrot verd
 • 1 ceba
 • oli i sal
 • 2 tomàquets madurs (per fer la salsa)

PREPARACIÓ

 1. Posar el bacallà a remull 3-4 dies. Una vegada dessalat, assequeu-lo bé amb un drap net o paper de cuina. En cas que fos congelat, el deixeu descongelar i feu l’operació de assecar-lo.
 2. Poseu el bacallà en un cassó i cobrir-lo d’oli. Coure a foc lent ¼ d’hora procurant que no bulli. Retirar del foc i reservar.
 3. Netejar i tallar la ceba a rodanxes i coure-la amb un rajolí d’oli, del que haureu cuit el bacallà, fins que quedi transparent. Reservar.
 4. Netejar i tallar el pebrot a rodanxes i coure’l a foc lent amb un rajolí d’oli. Reservar.
 5. Netejar els tomàquets i treure’n la pell i les llavors. Saltejar-lo tallat a rodanxes en una paella amb un raig d’oli del que tenim de confitar el bacallà.
 6. Al fons del plat fer una capa de la salsa de tomàquet, posar per sobre una segona capa de ceba, per sobre una de pebrot i per sobre de tot el tall de bacallà
bacalla