ÉS TEMPS D’ALBERGÍNIA

L’albergínia es una hortalissa de forma variable, normalment entre allargada i/o esfèrica, de pell fina, brillar i amb una coloració diferent segons la varietat, blanca, vetada…. però el color més característic és el color púrpura, generalment presenta una polpa entre verda i blanca amb llavors a l’interior que s’oxida amb molta facilitat. És una hortalissa que tot i que té un sabor molt suau i lleuger a vegades pot tenir algun punt amarg.

Malgrat que la podem trobar duran tot l’any al mercat, aquesta hortalissa és sensible al fred però aguanta bé el calor, per això, és ara a l’estiu quan comença a està en el seu millor moment per a recol·lectar-la.

Aquesta hortalissa té un escàs valor energètic, és rica en aigua en un 91%,presenta un contingut baix en proteïnes, hidrats de carboni i greix. Si es compara amb altres hortalisses, té una quantitat mitja de fibra, sobretot aquesta es troba a la pell i a les llavors. En quan al contingut en micronutrients, el mineral més abundant és el potassi (imprescindible per a la transmissió i generació de l’impuls nerviós i l’activitat muscular normal, i evita les rampes a les extremitats) i en menor quantitat hi trobem el fòsfor, magnesi i ferro. En quan a vitamines, el seu contingut no és específicament rellevant en comparació amb altres hortalisses, però si que cal destacar el seu contingut en carotenoide i fitonutreints com les antacianines, dos substàncies amb acció antioxidant i responsables de la característica amargar d’aquest aliment. També presenta una quantitat baixa de vitamina C i del grup B, en especial la B9 (àcid folic) intervé en la producció de glòbuls vermells i blancs, en la síntesi de material genètic i en el tancament del tub neural del fetus.

Aquesta hortalissa resultarà molt interessant i beneficiosa per afavorir bones digestions, sobretot la dels greixos ja que estimula la funció del fetge i de la vesícula biliar. Per el seu contingut en antioxidants amb efecte protector de l’envelliment, malalties cardiovasculars, degeneratives i càncer.  Per contra, el seu consum por ser “negatiu” per a  les persones que pateixen inflamació a les articulacions degut al component solanina que l’albergínia presenta.

 

Recepta: BABA GHANOUSH

2

Ingredients:

 • 1 albergínia
 • 1 cullerada de tahina
 • 1/2 gra d’all
 • 1 culleradeta de suc de llimona
 • Oli d’oliva
 • Sal
 • Pebre

Preparació:

 1. Coure l’albergínia al forn partida per la meitat a 180º durant 30 minuts.
 2. Deixar-la refredar.
 3. Triturar la polpa amb la resta d’ingredients (cullerada de tahina, 1/2 gra d’all, la cullerada de suc de llimona, l’oli, sal i pebre). Reservar a la nevera.
 4. Servir amb bastonets de pa.