ÉS EL MATEIX LA LLET QUE LES BEGUDES VEGETALS?

Actualment al mercat ens trobem un ampli ventall d’ofertes diferents de la de llet de vaca. Però són una alternativa més saludable a la llet? Poden substituir-la?
Parlem de les begudes vegetals, liquats formats a partir de cereals (arròs, civada), fruits secs (ametlles, avellanes), llegums (soja), pseudocereals (quinoa) o tubercles (xufa), que segons la legislació aquestes no es poden denominar “llets vegetals”, ja que per llet entenem el producte obtingut “del ordeño higiénico, regular, completo e ininterrumpido de las hembras domésticas sanas y bien alimentadas“.

A diferència de la llet de vaca, que la seva composició nutricional està bastant estandarditzada, les begudes vegetals no són totes iguales per l’ampli ventall d’aliments amb les que es poden formar, com ja hem vist, per aquest fet, la seva composició és molt variable.

La llet constitueix una bona font de proteïnes d’alt valor biològic, minerals tals com el calci, amb alta disponibilitat i vitamines. Les begudes vegetals, en canvi, al ser pròpiament d’origen vegetal no contenen lactosa ni colesterol. Aporten proteïnes, però no són d’alt valor biològic, i són deficitàries en minerals i vitamines si no és que troben enriquides, tenint una baixa disponibilitat. A més, s’ha de tenir en compte, que moltes vegades les begudes vegetals tenen quantitats elevades de sucres afegits, per tal de donar més sabor.

Tot i això, la beguda vegetal que té més interès nutricional és la de soja, aquesta conté proteïnes, vitamines del grup B (B1, B2 i B6), minerals (ferro, calci i magnesi), isoflavones i un escàs contingut de greix saturat.

Per tant, tenint en compte tot això, les begudes vegetals no s’haurien de substituir per la llet si no hi ha cap contraindicació per aquesta, com una intolerància a la lactosa o al·lèrgia a la proteïna de la llet, sinó que es podria plantejar com a productes complementaris.