EL POLÈMIC OLI DE PALMA

Avui parlem de l’oli de palma, un oli que consta segons l’Organització de Consumidors i Usuaris com el més utilitzat del món, per davant del de soja o el de colza.

Es produeix a partir dels fruits de la palmera africana (Elaeis guineensis) i s’ha convertit en una matèria prima usada a escala global per a l’elaboració d’una gran quantitat de productes en la indústria alimentària.

Aquest oli era un dels olis que es trobava ocult sota l’etiqueta “d’olis vegetals”, ara però, és d’obligat compliment indicar el tipus d’oli que ha estat utilitzat en l’etiqueta, fet que ha provocat que sortissin a la llum una gran quantitat de productes que el contenen com a ingredient. Tot i tenir aquesta obligatorietat en l’etiquetatge, el podem trobar emmascarat, utilitzant alguns pseudònims, com per exemple, oli de palmist, grassa vegetal fracciona i hidrogenada de palmist, estearina de palma, palmoleïna o oleïna de palma o fent ús del nom científic de l’espècie.
Podem dir, que respecte als aliments processats, els que per un motiu o altre han prescindit d’ell són una minoria en enfront dels que l’incorporen en alguna de les seves variants, ja que el trobem en gelats, salses, margarines, galetes, brioixeria, aperitius dolços i salats, etc. L’explicació d’aquest ús massiu en la indústria alimentària, el trobem en el fet que és molt econòmic quant a la seva productivitat, i la versatilitat que té, amb una temperatura de fusió que el fa romandre sòlid a temperatura ambient, mantenint al mateix temps una textura sedosa i untosa.

Però, què és el que el fa ser un ingredient tan polèmic i poc saludable? La causa contra l’oli de palma és pels seus efectes poc recomanables per a la salut, a causa del seu perfil lipídic, és a dir, la naturalesa dels àcids grassos que el componen. Bàsicament és un greix vegetal especialment ric en àcids grassos saturats, concretament d’àcid palmític.

Durant la seva obtenció i per tal d’eliminar la seva marcada aparença vermellosa i millorar el seu sabor i gust és necessari aplicar temperatures elevades que fa que es formin substàncies poc recomanables des del punt de vista nutricional. A part, la seva producció comporta excessos mediambientals i socials, essent poc sostenible, fet que ha sigut per aquest aspecte també molt criticat.

Podem acabar dient que l’oli de palma està lluny de ser una alternativa idònia des del punt de vista d’equilibri nutricional, pel seu perfil lipídic, tal com hem dit, ric en greixos saturats.

Per tant, és preferible no abusar-ne d’ell, limitar en el possible el consum de productes processats, ja que en el nostre medi és pràcticament impossible trobar-lo fora d’aquests productes, els quals ja sabem que són productes amb un escàs interès nutricional i la seva habitual riquesa en hidrats de carboni refinats, sucres i sal, a més de la naturalesa de les seves grasses.

La nostra recomanació és que ens hem de decantar pel consum d’oli d’oliva verge extra, ja que és el suc de l’oliva, extret de forma natural.