El Carnaval és una festa multitudinària coneguda en molts països i territoris d’arreu del món. És molt antiga, ja que se celebrava fins i tot a l’edat mitjana. Aquest esdeveniment es caracteritza principalment per ser una celebració transgressora, amb disfresses de tot tipus i amb una ingesta de menjars molt calòrics, previs a la Quaresma (període de dejuni i abstinència d’origen catòlic).
A Catalunya la festa del Carnaval o Carnestoltes comença amb el dijous gras, que és el primer dia d’aquesta celebració i acaba amb l’enterrament de la sardina que és el primer dia de dejuni i abstinència.
I és que el Dijous Gras marcava la fi d’un bon període d’alimentació grassa, iniciat amb la matança del porc pel dia de Sant Martí i seguit pel Nadal. Amb l’arribada d’aquest esperat dia, es donava via lliure a realitzar grans festins de menjar molt calòric, caracteritzat per un consum excessiu de carn de porc, sent plats típics d’aquest dia: la truita de botifarra d’ou, la coca de llardons o els llardons.
Seguidament i durant els dies que dura la celebració també es realitzaven grans menjades molt calòriques, i és que les persones s’havien de preparar bé per al període de la Quaresma, sent també molt comuns els plats de xató o ranxo, que són dues elaboracions que contenen aliments que aporten molta energia al cos.
Per finalitzar la festa, el dimecres de cendra o el dia de l’enterrament de la sardina s’acostumava a menjar arengades o sardines, enterrant les restes, simbolitzant la mort del rei Carnestoltes, donant així per acabat el Carnaval i començat el període de dejuni i abstinència.
És important preservar les tradicions, s’ha de mantenir viva la nostra cultura i seguir amb la tradició del Carnaval, però cal tenir en compte des del punt de vista nutricional, aquests dies de disbauxa i alegria, ja no són els de l’època original de la festa, on era important alimentar-se bé per a aguantar el període més dur de l’hivern pel que feia a l’alimentació. Avui en dia, tenim abast a tot tipus d’aliments cada dia i una ingesta d’aliments molt calòrics i en grans quantitats pot tenir repercussions negatives per a la salut.
La recepta que hem preparat és un gest ferm a la tradició de menjar porc per carnaval, un plat calent com correspon a l’època encara freda de l’hivern, però amb un toc d’equilibri als nous temps on les hortalisses són gairebé a temporals i les podem gaudir sempre que vulguem. Com més bé mengem, més bé ens trobarem, i no falla mai.
Que vagi de gust i de salut!
CARABASSONS FARCITS DE CARN
Ingredients per ració
- 1 carabassó
- 50 g de carn picada de porc
- 1 tomàquet madur
- 1 ceba petita
- ¼ de got de vi negre
- 1 fulla de llorer
- un pessic de sal i pebre
- 1 tasseta de llet
- 1 culleradeta de farina
- formatge rallat
Preparació
- Rentar el carabassó i fer-ne rodanxes grans, unes 3 o 4 segons la mida de la peça. Treure’n de cadascuna de les parts, una mica de polpa (utilitzar un buidador o cullereta) amb precaució de no foradar-lo. Reserveu a part la polpa.
- Coure les rodanxes del carabassó al vapor uns 10 minuts. Retirar del foc i deixar refredar sobre paper o drap de cuina.
- Netejar, pelar i triturar la ceba i el tomàquet. Posar dins una cassola al foc un raig d’oli, afegir la ceba triturada deixar-lar coure a poc a poc, després afegiu-hi la carn picada i la polpa que heu tret de carabassó.
- Quan la carn estigui daurada posar-hi el tomàquet triturat, un polset de sal i pebre, la fulla de llorer i deixar-ho coure una estona. Afegir-hi un rajolí de vi negre, esperar que redueix l’alcohol i afegir-hi 1/2 got d’aigua o de brou de carn. Deixar-ho coure uns 15 o 20 minuts.
- Fer una salsa beixamel: en un cassó al foc amb un raig d’oli, posar-hi una culleradeta de farina, remenant sense parar, anar-hi afegint la llet però en forma de rajolí, remenar fins que espesseixi i quan comenci a bullir, retirar-ho del foc.
- Farcir els centres de les rodanxes de carabassó buits, amb la carn ja cuita, per sobre posar-hi salsa beixamel i una mica de formatge rallat.
- Escalfeu-ho al forn o al grill si ho voleu gratinar. Servir.