El sucre està present en gran part dels aliments que ingerim, especialment entre els refrescs, caramels, salses, postres, productes làctics i cereals d’esmorzar, entre molts d’altres.
És una substància cristal·lina que pertany al grup dels hidrats de carboni, simples, de sabor dolç i color blanc en estat pur, soluble en aigua, que s’obté de la canya dolça, de la remolatxa i d’altres vegetals.
El terme sol utilitzar-se per nomenar a la sacarosa, que és el sucre comú ó de taula (sucre blanc), un disacàrid que es compon de dos monosacàrids: glucosa i fructosa, i es troba en grans quantitats en aquestes dues plantes esmentades anteriorment i en més o menys quantitat en totes les plantes.
Aporta calories que es qualifiquen com buides, ja que conté molts pocs nutrients a causa de la seva puresa (100 % sucre = sacarosa).
Hi ha altres tipus de sucres, que també deriven de la canya sucrera, com l’integral, morè, melassa, panela… i depenen del grau de refinat. Aquest factor no influeix de cap manera en les calories del sucre; per tant, el sucre integral és tan calòric com el sucre blanc.
Dintre dels que provenen directament de la natura, com els de les fruites, que no han patit cap transformació i el seu poder endolcidor és més fort que el del sucre blanc, trobem la mel. Conté menys sucres que el sucre de taula (80 % sucre), i més micronutrients, que poden tenir un efecte antimicrobià, antioxidant i beneficiós.
A nivell nutricional és molt important saber diferenciar entre sucre afegit i natural.
El sucre afegit, s’ha afegit durant algun procés, no es troba de forma natural en l’aliment. La recomanació és reduir el seu consum, quan menys sucre afegit es consumeixi, millor. Els productes industrials ensucrats contenen molt més sucres i greixos que qualsevol producte vegetal, i no tenen cap valor nutritiu.
I el sucre natural, és el sucre present en els aliments de forma natural, és a dir, el sucre present a la fruita. La quantitat de sucre pot ser la mateixa però la qualitat serà totalment diferent i la resposta a l’organisme també. Les fruites contenen aigua, vitamines i fibra que regulen l’absorció i el metabolisme del sucre.
Dels sucres, dels edulcorants i com podem reduir la quantitat de sucre de la dieta, en parlarem, cuinarem i tastarem en el proper curs de cuina que és farà el proper dijous, 28 de febrer “Cuinem per controlar sucres”. T’esperem!