ALIMENTS PER AL COR

image
Una correcta alimentació és bàsica en el tractament i prevenció de les malalties cardiovasculars, es pot cuinar d’una forma sana pel cor, el que cal és re formular les receptes perquè els plats continguin quantitats interessants d’agents cardiosaludables sense perdre el gust. La clau esta en saber triar els aliments al mercat i després aprendre a manegar-se en la cuina.

• Els productes enriquits en fibra o esterols vegetals, i aquells baixos en greixos saturats o sense greixos “trans”, podrien formar part d’un singular plaper cuidar el cor. Per incorporar aquestes substàncies que interessen, però sense renunciar al gust, s’han de re formular les receptes amb l’objectiu de què els plats continguin agents cardiosaludables, com són: els fitoesterols, la fibra de les llegums, les fruites, les hortalisses, els fruits secs, els greixos omega-3 del peix blau i els greixos mono insaturats de l’oli d’oliva.

• Al mateix temps que hem d’incloure aquests aliments, hem d’intentar “reduir ” els ingredients que no són desitjables: com els greixos “trans”, la sal i sucre, entre altres.

No cal anar massa lluny, la nostra dieta Mediterrània seria el model de dieta per protegir el cor i el sistema circulatori.

A nivell general, quan es programa una dieta pel tractament de les malalties cardiovasculars es basa en una dieta pobre en greixos i colesterol, cosa que significa alhora que ha de ser rica en fruita i verdura. Doncs bé, la dieta Mediterrània és rica en verdures, fruites, fruits secs i pobre en carn.

Si comparem els efectes d’una dieta simplement pobre en greixos i colesterol amb la dieta Mediterrània, aquesta última té el benefici afegit de protegir les cèl·lules que cobreixen les artèries. De manera que els efectes beneficiosos de la dieta Mediterrània no només estan limitats a l’acció sobre els nivells de greix, sinó que te un efecte protector en l’aterosclerosi, un altre dels factors de risc cardiovascular.

 

QUINOA I ARRÒS DE GESSAMÍ AMB ESPÀRRECS

Ingredients ( per ració)
– 50g d’arròs de gessamí (o altres tipus d’arròs )
– 50g quinoa
– 1 cullerada d’oli d’oliva
– 1 cullerada de pinyons torrats
– 1 cullerada ce panses de corinti
– 1 menat d’espàrrecs
– 1 pastanaga

Preparació

1. Dins un colador, netejar la quinoa sota l’aigua. Posar-la amb aigua i sal a bullir 10-15 min. ( 2 tasses d’aigua per 1 de quinoa). Retirar del foc i reservar.
2. Bullir d’arròs de gessamí 5 minuts a partir de que comenci a bullir l’aigua.
3. Netejar els espàrrecs. Bullir-los amb aigua i sal 1 minut i posar-los tot seguit amb aigua gelada. Reservar
4. Netejar la pastanaga, tallar-la a tires fines, bullir-la amb aigua i sal 1 minut i posar-la amb aigua freda. reservar
5. Saltejar i torrar el pinyons. Reservar
6. Posar en un bol gran l’arròs i la quinoa, afegir-hi els pinyons i les panses. Amanir-ho amb un raig d’oli.
7. Posar al fons del plat els espàrrecs, la pastanaga i la barreja de cereals amb els fruits secs.

Comentari:
un plat amb ingredients mediterranis i un toc de fusió amb un cereal, la quinoa, poc coneguda fins ara a la nostra cuina però interessant per la seva composició nutricional, es aporta la part de proteïna vegetal, l’arròs com a font d’hidrats, tot i que en aquest cas hem tastat un tipus d’arròs aromàtic que no coneixíem i que ens ha sorprès. Les hortalisses, aporten la part de fibra adequada i el seu intens color per fer atractiu el plat. Els fruits secs i la fruita seca arrodoneixen junt amb l’oli d’oliva els omega 3, 6 i minerals que no hi poden faltar si es tracta de cuidar el cor.