VELL-NOU PROPÒSIT

Alimentar-se millor, un vell – nou propòsit

Menjar i cuinar de forma saludable per preservar la salut pot ser el millor propòsit d’any nou que caldrà conservar la resta de la nostra vida. Preservar la nostra salut exigirà un xic d’esforç i fer canvis d’hàbits, però els resultats garanteixen sentir-se millor en poc temps, l’organisme és molt agraït i sempre reacciona favorablement.

1. No hi ha aliments bons i dolents, n’hi ha que són més adequats. Hi ha aliments que poden afavorir patir malalties (l’excés de colesterol i les malalties del cor) per exemple, n’hi ha que són preventius del càncer (les vitamines i minerals antioxidants) un altre exemple. La nutrició ens dóna la capacitat de conèixer per poder i saber escollir millor.

2. Noves expectatives per anar a la compra, canvis d’hàbit per anar al mercat o al supermercat. Seleccionar aliments amb criteris de proximitat, frescor, de temporada, cultiu local o elaboració artesana que garanteixin que el productor te cura de la feina que fa i dels seus resultats. Parlem d’aliments i per tant siguem més exigents, no val conformar-se.

3. Evitar els aliments processats industrialment. En la mesura que puguem, no han de ser la primera ni l’única opció a la nostra cistella de la compra, no cal que siguin presents en els nostres àpats diaris. La causa és que són més rics en greixos, sucres i sal. A més, portaran additius, que tot i ser necessaris per conservar-los son prescindibles en la dieta i no cal la seva presencia de forma continuada.

4. Els aliments de preferència, que no poden faltar al plat, són els que aporten vitamines, minerals, fotoquímics, oligoelements i fibra. Per tant, s’ha de tenir a la nevera i al rebost: verdures, hortalisses, fruita, llegums, cereals integrals, especies, herbes aromàtiques, algues, bolets, germinats… per fer-los protagonistes dels nostres plats.

5. Cuinar i preparar els aliments amb respecte màxim a la matèria prima i les seves propietats nutritives. Tenir present totes les tècniques de cocció que coneixem, que tenen el seu per què i son bones, però utilitzar més sovint les més recomanables: cru, al vapor, bullit, al forn o fregit amb oli d’oliva. Gaudint de les altres tècniques: rostits, brasa, fumats, curats, microones, de forma més ocasional.

6. Fer una dieta equilibrada: saludable (amb aliments escollits del tots el grups d’aliments), suficient (amb coneixent cadascú de la seva justa mesura), adaptada (a qualsevol necessitat i etapa de la vida), menjats amb tranquil•litat i si és possible en companyia.