QUE ÉS EL “LUNES SIN CARNE”?

Lunes sin carne és la nova campanya internacional que s’ha posat de moda. Però quina finalitat té aquesta iniciativa? En què consisteix? L’origen d’aquesta campanya és remota a la Primera Guerra Mundial on l’objectiu era reduir el consum de carn per temes econòmics i disponibilitat d’aliments, però avui dia és ben diferent i amb múltiples causes de seguiment com pot ser per qüestions ètiques, estils de vida, modes, etc…
Aquesta iniciativa consisteix en no consumir carn ni peix el dilluns, tot i que també es pot realitzar qualsevol altre dia de la setmana. La idea és conscienciar a la població del possible excés de productes d’origen animal que es consumeix en la dieta quotidiana i donar l’oportunitat de tastar altres receptes amb la priorització d’aliments saludables com són el llegum, les verdures i les hortalisses que ja de per si des de clínica de nutrició creiem que haurien de formar part de la base de la nostra alimentació diària.

La carn, el peix, els ous, els làctics, els llegums són les principals fonts de proteïna i la seva funció dins de l’organisme és la de formar i mantenir les estructures i la massa muscular del nostre cos. Per tant és necessària i la seva ingesta recomanada es troba al voltant d’1g /kg de pes al dia.
Per explicar-ho d’una manera més entenedora, fiquem un exemple: Una persona adulta sana amb una activitat física normal que pesi entre 50-60kg necessita entre 50-60g de proteïna al dia. Si mengem 125g de pit de pollastre per dinar, ens aporta 27,1g de proteïna i si mengem 150g de lluç per sopar ens aporta 26,6g de proteïna. Això vol dir que només ingerint aquests 2 aliments ja hem cobert la quantitat de proteïnes necessàries recomanades del dia, i encara ens falta la resta dels àpats!. En canvi si ingerim un plat de llenties cuites (200g) porten 16,4g de proteïna. Si volem ajustar la quantitat total de proteïna diària, una alternativa seria ingerir llegums com, les llenties, cigrons, pèsols, faves, mongetes, etc. Un grup d’aliments que destaquen pel seu elevat contingut en proteïnes vegetals, fibra soluble, i a més són baixes en greixos.

 

 

La nostra opinió és que aquesta iniciativa pot ajudar a promoure hàbits saludables i a elaborar receptes que inclouen nous aliments seguint una alimentació més equilibrada i saborosa, fomentant d’aquesta manera la tradicional dieta mediterrània i promovent un bon estat de salut.

 

Recepta proposada: HUMMUS (puré de cigrons)

Ingredients ( 1 ració)

  • 60g de cigrons cuits
  • 10 ml del brou de coure els cigrons o  aigua (opcional)
  • 10g de tahina ( una culleradeta), es una pasta feta amb sèsam
  • 1 cullerada de suc de llimona
  • 1 cullerada d’oli d’oliva
  • 1 culleradeta de comí ( opcional)
  • 1 culleradeta de julivert picat o coriandre (cilantro) ( opcional)
  • Pebre negre recent mòlt

 Preparació

  1. Posar els cigrons a la batedora , juntament amb una mica de líquid de cocció (o bé brou lleuger o aigua). Triturar bé.
  2. Afegir la tahina, el suc de llimona i l’oli d’oliva i triturar de nou fins aconseguir una pasta suau. Condimentar al gust
  3. Afegir el comí torrat i el julivert o coriandre.
  4. Posar l’hummus en un bol i servir-ho acompanyat d’amanida, torrades,…