L’OU I LA CONTROVÈRSIA EN EL SEU CONSUM

L’ou un aliment que per les seves característiques organolèptiques i valor nutricional és considerat des del punt de vista de la dietètica i nutrició com la proteïna de referència, per la seva bona qualitat en aminoàcids. Tot i les proteïnes d’alta qualitat, el contingut en greix, els pocs hidrats de carboni i ser un aliment ric en fòsfor, ferro, zinc, vitamines com la A, E, B9 (àcid fòlic), B2, B12 i D, les últimes enquestes dietètiques realitzades a la població van revelar que se’n fa una escassa ingesta. La resposta radica en el fet que diverses generacions han viscut en la creença que l’ou és un aliment el consum del qual convenia limitar (pel contingut en greix i colesterol), ja que se li atribuïa la capacitat d’augmentar els nivells de colesterol en sang, ocasionat així problemes cardiovasculars i del fetge.

En els últims anys han sorgit força estudis científics que ho desmenteixen.  I és que el que en realitat incideix sobre els nivells de colesterol en sang és el balanç entre els greixos insaturats-saturats i no tant la ingesta de colesterol. Una dieta rica en greix saturat pot afavorir l’aparició i desenvolupament de la hipercolesterolèmia. Estudis recents asseguren que la ingesta d’un ou al dia no té cap efecte sobre els nivells de colesterol en sang, dins d’una dieta individualitzada i saludable.

És cert que l’ou de manera natural té colesterol, però aquest no es transforma de forma directa en el colesterol que circula pel cos, això és degut perquè l’ou presenta una sèrie de substàncies que bloquegen l’entrada de bona part del seu colesterol. Per tant això ens fa pensar que les xifres elevades de colesterol en sang estan més relacionades amb l’estil de vida en el seu conjunt (sedentarisme, tabaquisme, dieta insana) que amb el consum d’un únic aliment.

El gener de 2015, la Universitat de Harvard, va dir que consumir un ou al dia, podia formar part d’una dieta saludable per al cor i que no exercia un impacte negatiu en la salut, però que en canvi i com a mesura preventiva, en persones amb afeccions cardiovasculars o de diabetis tipus II, s’aconsellaria la ingesta d’uns 3 ous a la setmana.

Des de clínica de nutrició estem en consonància amb aquesta idea, tot i que nosaltres pensem que és fonamental tenir en compte els aliments que acompanyaran el consum d’ou, és a dir, no és el mateix acompanyar-lo de productes carnis i processats (elevats en greix) que aliments d’origen vegetal com verdures/hortalisses tant crues com cuites i cereals integrals.