DIA NACIONAL DE LA NUTRICIÓ 2015

Avui dia 28 de maig es celebrà el dia de la nutrició, i com cada any s’ incideix en un tema en que l’alimentació en té un paper molt important.

El tema d’aquest any és l’embaràs i la lactància amb el lema “MENJAR BÉ ÉS EL MILLOR T’ESTIMO”.

apaisada

L’embaràs és una etapa de la vida molt especial tan emocionalment com nutricionalment.  L’alimentació de la mare cal cuidar-la abans, durant i després de la gestació ja que aquesta juga un paper fonamental en el creixement i desenvolupament materno-fetal.

 El fet de dur-la a terme de forma adequada genera molts beneficis a curt i a llarg termini, per tal d’aconseguir un bon pronòstic en el embaràs i la lactància.  S’ha de tenir present que durant el període gestacional el pes corporal de la mare augmenta progressivament i que aquest ha d’estar relacionat amb el estat ponderal previ a l’embaràs.

La famosa frase: “l’embarassada ha de menjar per dos” no vol dir que aquesta hagi d’ingerir el doble d’aliment, sinó que l’embarassada el que ha de fer és menjar més calories de forma progressiva. D’aquestes calories addicionals és molt important saber-n’hi la seva procedència ja que no es coherent treure-les dels sucres i dolços ja que el fetus necessita vitamines i minerals que si no les obté de l’alimentació de la mare ho haurà de fer del cos d’aquesta i això serà perjudicial per salut materna.

Algunes de les molèsties i malalties més freqüents que  s’eviten quan es duu a terme una bona alimentació són:

  • Pel que fa a la mare: anèmia, obesitat, diabetis gestacional, nàusees i vòmits, depressió postpart, estrenyiment i ardors.
  • Pel que fa al fetus o bebè recent nascut: baix pes al néixer, macrosomia, prematuritat, espina bífida, baix desenvolupament neuroconductual.

L’ alimentació aconsellada ha de ser equilibrada, variada, adequada i suficient, és a dir una alimentació saludable per cobrir les necessitats nutricionals en l’embaràs i en la dona lactant cal que inclogui tots els grups d’aliments;  farinacis, verdures i hortalisses, fruites, làctics, carn, peix, ous, oli d’oliva, i aigua (com a beguda principal). S’ha de tenir present que a nivell nutricional hi ha d’haver un increment d’energia, proteïna, àcids grassos omega-3 (DHA), vitamines com la B9(àcid fòlic), i minerals com el ferro, calci i iode. Alguns dels aliments rics en aquests nutrients són:

  • Aliments rics en DHA: algues, peixos blaus, llavors de lli, llavors de chía i gelea reial.
  • Aliments rics en àcid fòlic (vitamina B9): llegums, verdures, fruites, cereals integrals, fruita seca i llavors oleaginoses.
  • Aliments rics en ferro: carn vermella (sobretot la vedella), escopinyes, algues, verdures verdes i de fulla (bròquil, porro, escarola…), llegums (sobretot les llenties), llavors oleaginoses (bàsicament, les de carbassa) i peix blau.
  • Aliments rics en calci: làctics (llet, iogurts, formatges…), algues, verdures verdes (lleugerament cuinades), llavors de sèsam i llavors de gira-sol, fruita seca (especialment ametlles i nous), llegums (sobretot els cigrons), entre d’altres.
  • Aliments rics en iode: algues, peix i marisc.

Altres consells generals durant la gestació i la lactància que cal tenir presents són:

  • Planificar el embaràs amb anterioritat, començant una suplementació d’àcid fòlic almenys 2 mesos abans i després de la concepció sempre sota la supervisió d’un professional de la salut.
  • Coccions senzilles que facilitin una fàcil digestió: planxa, saltejat, bullit…etc.
  • Evitar sobretot toxiinfeccions alimentaries: netejant bé la fruita i la verdura abans del seu consum, i cuinar correctament els productes d’origen animal.
  • Evitar l’anèmia ferropènica amb suplementació de ferro prescrita i supervisada per un facultatiu, sense oblidar una correcta aportació de ferro biodisponible en la dieta amb el consum de carn, de peix, així com també d’aliments rics en vitamina C (les fruites cítriques, kiwi, maduixa, pebrot i tomàquet… entre altres) que afavoreixen l’absorció del ferro.
  • Fer exercici físic moderat i si pot ser a l’aire lliure ( la llum solar afavoreix la síntesi de vitamina D).
  • No fumar ni prendre begudes alcohòliques i excitants (cafè, té, begudes edulcorades que portin cafeïna…).

Per últim, recordar que si estàs embarassades o en vols estar, no deixis de cuidar la teva alimentació. La teva salut i la del teu futur nadó se’n beneficiaran!